Monday, 2 April 2012

CUTI – CUTI MALAYSIA ( LOKASI : TAWAU, SABAH, MALAYSIA )

Cuti pertengahan sem yang lepas, saya pergi Tawau, Sabah. Perjalanan dari Kota Kinabalu mengambil masa lebih kurang 10 jam untuk sampai ke sana (bas). Memang banyak la pengalaman dan tempat-tempat yang saya dan kawan-kawan pergi. *siok abis* haha. Kali ni saya nak buat preview tentang makanan yang kami makan kat sana ( kami ni memang muka Food Hunter! Walaupun geng kami berasal dari pelbagai bentuk dan saiz). CHECK IT OUT….


1. Manggo Sago ( boleh didapati di INDO CAFÉ, TAWAU ).
Rasanya memang sedap, marveleous! Manggo Sago ni diperbuat dari ‘Mangga Philipin’ yang dikisar bersama ais ( lebih kurang macam ice blend, tapi tekstur dia sangat halus). *slrupp* kalau minum time cuaca panas memang legalah tekak wa cakap lu.

2. Pisang Goreng Cheese @ Sanggar Cheese ( pun boleh didapati di INDO CAFÉ , TAWAU).
Pisang goreng dihidangkan dengan gula merah dan cheese yag dikisar di atasnya. Ni memang favourite saya!!!!! I’m  a cheese goddess. Haha.

3. Mee Goreng Telur + Sup tauhu
Set makanan ni sangat-sangat murah. Semuanya dalam lingkungan RM3.++ je. Mee goreng dihidangkan dengan telur mata lembu. Lepas tu, ditambah dengan sup tauhunya, perghhhh!!! Sup tauhu rasanya ala-ala Mee Udon (salah satu makanan Jepun). Memang puas hati dan kenyang la kalau makan. Berbaloi-baloi, Jah!

4.  Gado-gado ( ni boleh didapati di gerai-gerai yang jual time pagi)
Seriously ni first time makan gado-gado. Mungkin lain tempat lain cara diaorang serve. Kalau orang Tawau, diaorang punya gado-gado dihidangkan dengan kuah kacang dan keropok ala ikan comel-comel. Sedappppp!! Sampai sanggup ambik gado-gado orang sebelah, tak cukup.

5.  Satay Daging dan Ayam + Nasi Himpit 
Mesti korang cakap mana-mana tempat ada satay kan? Ye memang. Kalau disini satay dia lebih kurang saiz satay Kajang. Sedap, rasanya lemak-lemak. Harga pun berbaloi-baloi!

6. Bakso Tenis + telur by Mas Joko ( di gerai  Mas Joko, Tawau )
Untuk peminat bakso yang mencari kelainan boleh cuba bakso kat sini. Tenis dia punya bola memang betul-betul besar. Bebola daging @ ayam dia memang hand made, sangat sedap. Al maklumlah, memang tangan orang Indonesia yang buat. Tiba-tiba terasa di Indonesia cos abang Joko tu cakap pelat-pelat Jawa lagi ambik order.

p/s : xda gambar kan? line xbagus leee nak upload =.=, sorry lain kali saya sertakan gambar makanan-makanan sedap ni k ^^

1 comment: